Правила оформлення лайтбоксу

Правила оформлення лайтбоксу

Правила оформлення світлових коробів входить в загальні правила оформлення і розміщення вивісок. У законодавстві немає окремо відведених пунктів під конкретні типи конструкцій, тому на лайтбокси поширюються ті ж вимоги, що і на будь-яку іншу вивіску.

Оформлення лайтбоксів традиційно починається з узгодження права на його розміщення. Порядок його отримання залежить від того, чи буде короб містити рекламу. Якщо на ньому буде написано "пекарня-кондитерська Волконський" і це найменування буде збігатися з зареєстрованою юридичною назвою, то він буде інформаційною вивіскою. Якщо на ньому буде написано "найсвіжіші круасани", то це - рекламна вивіска. Однак, якщо лайтбокс буде даховою конструкцією, він уже ніколи не буде інформаційною вивіскою, тільки рекламною.

Як отримати дозвіл на інформаційну і рекламну вивіску ми писали в наших попередніх статтях, а зараз давайте пройдемося по вимогам до розміщення світлового коробу.

Який лайтбокс НЕ буде відповідати закону?

Той, який виготовлений з матеріалів з низькою стійкістю до механічних пошкоджень і несприятливих погодних умов.

Той, чиї матеріали будуть повністю суперечити архітектурному рішенню фасаду. Особливо якщо це історична зона. Пластик на фасаді з барельєфами буде неприпустимий. Сюди ж відноситься форма, колір і шрифт - все повинно подай трохи гармоніювати зі стилістикою будівлі.

Той, який буде закривати скульптурний декор або огорожі балконів фасаду. Лайтбокс, закріплений на балюстраді або інших підтримуючий елементах, скоріше за все забракують.

Той, який більше ніж на 30% закриває вітрину, вікно або скляну частину вхідних дверей.

Той, який розміщений в безпосередній близькості від пам'ятних знаків. Тобто, якщо на фасаді висить невелика кам'яна плита (обеліск) в честь учасників першої світової війни, тому що будівля має відношення до цієї історичної події, то краще розмістити вивіску далі, ніж на 2 метри від неї.

Той, площа якого перевищує 3 кв м, інакше він не буде вже вважатися вивіскою, але рекламною конструкцією. Відносно розмірів, то навіть якщо вони будуть входити в регламент, але конструкція все одно буде виступати за межі фасаду, її скоріше за все попросять зменшити або розмістити так, щоб вона перебувала в рамках площі будівлі.

Той, який розміщений на будівлі, яка ще будується або її не ввели в експлуатацію.

Той, який містить інформацію, написану НЕ українською мовою, якщо їй (інформації) не було надано правовий захист відповідно до законодавства.

Той, технічний стан якого становить загрозу життю, здоров'ю та безпеці людей, про що свідчить відповідний акт з фотофіксацією і підписом балансоутримувача або представника КП "Київреклама".

Правила оформлення лайтбоксів: підсвічування

По-перше, ніяких світлових панелей бути не може, якщо вивіска передбачається на фасаді будівлі в рамках зони з обмеженим використанням вивісок. У такій не дозволені монітори з динамічним підсвічуванням і підсвічуванням з рухомими елементами.

Інші правила стосуються організації підсвічування відповідно до діючих госнорм з будівництва та безпеки.

Світлові елементи лайтбоксів (наприклад, кабелі живлення) повинні бути оформлені в герметичні короби, пофарбовані в колір фасаду. Якщо це неможливо, їх потрібно ховати так, щоб вони були непомітними.

В основному є ряд положень щодо комфорту та безпеки пересування поблизу світлових вивісок. Вона не повинна перешкоджати руху авто, вона не повинна яскраво освітлювати житлові та нежитлові приміщення, навіть якщо вони в сусідній будівлі.

Функціонування підсвічування не повинно суперечити вимогам до безпеки - пожежної, санітарної, електричної та екологічної.

Всі світлові вивіски повинні включатися разом з міським освітленням з настанням темряви. Організації, що працюють виключно в світлий денний час можуть використовувати вивіски без освітлення.

У разі невідповідності перерахованим вище вимогам світлових коробів або будь-яких інших конструкцій вивісок їх власник навряд чи отримає дозвіл. Самовільно розміщені вивіски з явними порушеннями підлягають демонтажу за рахунок власника.