Правила оформлення вивісок

Правила оформлення вивісок

Перш ніж ваш дизайнер візьметься за макет вивіски, краще дізнатися, якою вона може бути. У якому вигляді і розмірі вона не суперечитиме українському законодавству. Банально, але пластикову вивіску не схвалять для фасаду будівлі в історичній зоні міста, точно так же, як і, наприклад, фігурну, чиї елементи складають понад 3 кв.м. А ви знали, що є зони обмеженого використання вивісок у столиці? У таких не можна розміщувати вивіски у вигляді світлових табло та моніторів.

Всі правила розміщення вивісок детально викладені в Рішенні Київської міської ради, але якщо ви не хочете їх шукати, ми дамо короткий гід по ним. Отже, яка конструкція буде відповідати Порядку розміщення вивісок в Києві?

Головні вимоги до конструкції вивісок

Ключовий аспект оформлення рекламних вивісок - це їх розмір. Максимально допустимий розмір для площі всіх складових вивіски - 3 кв.м. Це означає, що будь-який виступаючий за ці межі елемент робить вивіску невідповідною Порядку. Крім цього важливо, щоб вивіска була масштабною до архітектурного рішення фасаду.

Її складові не повинні виступати за межі фасаду споруди, до якого вона прикріплена.

Що стосується монтажу, то відстань між фасадом (його декоративними елементами) і лицьовою частиною вивіски не повинна перевищувати 20 см.

В цілому, розміщувати вивіску можна практично скрізь - у вхідній групі, над вітриною, між дверними та віконними отворами - головне, не вище першого поверху і його центральної міжвіконної горизонтальної осі. Важливо також, щоб вивіска не закривала декоративні огорожі балконів і стилістичні елементи фасаду.

До вивісок з підсвічуванням є ряд вимог щодо розміщення та експлуатації освітлювальних приладів. По-перше, всі кабелі живлення або сигналізації потрібно ховати в короб, пофарбований в колір фасаду. Короб повинен бути максимально прихований від погляду перехожих.

Організація освітлення повинна проходити у чіткій відповідності державним будівельним нормам і вимогам санітарної, пожежної та екологічної безпеки.

Підсвічування повинно вмикатися в один і той же час, що і вуличне освітлення. Воно не може засліплювати учасників авторуху і освітлювати поруч розташовані приміщення.

Правила оформлення вивісок: матеріали та техніки

По-перше, вивіски потрібно виготовляти з урахуванням архітектурного вигляду споруди, для якого вони призначені. Важливо, щоб вони перегукувалися з колористикою фасаду, його стилістичними особливостями і декоративними елементами.

Конструкція вивіски може бути практично будь-якою - плоскою панеллю, об'ємними літерами, геометричним або фігурним лайтбоксом. У Порядку перераховано все від неонових трубок до фресок та вітражів. Однак в зонах обмеженого використання вивісок вона не може бути у вигляді світлового монітору або містити динамічні елементи типу рухомої стрічки або обертових компонентів.

Вивіски у вигляді окремо розташованих літер, які складають довге слово, рекомендують розміщувати на каркас або профіль, короткі дозволяють кріпити прямо до фасаду.

Що стосується матеріалів, то вони не мають обмежень по регламенту, але повинні бути стійкими до механічних пошкоджень та погодних умов.

Єдиною рекомендацією, яка носить твердий характер, є відповідність матеріалів для вивісок в межах історичного ареалу. Влада рекомендує використовувати для таких природні матеріали - дерево, метал, камінь, кераміку або як мінімум скло. Краще, якщо будуть використані такі техніки виконання як кування, різьблення, гравіювання, лиття, розпис або мозаїка.

Будь-яка вивіска повинна повинна перегукуватися зі стилістикою фасаду - тобто бажано, щоб її форма, колірне рішення і навіть шрифт гармонійно виглядали в загальному ансамблі.

Більшість порад щодо оформлення вивісок носить рекомендаційний характер, проте, хто знає, чому у підсумку можна отримати відповідь від Органу про невідповідність вивіски. Але навіть якщо таке трапиться, у всіх обов'язково є час та можливість виправити будь-які невідповідності.