Реєстрація реклами на даху

Реєстрація реклами на даху

Відповідно до Закону про рекламу і правил розміщення рекламних засобів у Києві реєстрація реклами на даху проходить в установленому порядку так само, як і реєстрація інших рекламних носіїв. Загальний детальний гайд по реєстрації ми давали в наших попередніх статтях, а зараз пропонуємо вивчити особливості узгодження зовнішньої реклами на даху. В Україні до такої відносять конструкції, які частково або повністю розташовуються вище рівня карниза споруди або конкретно на його даху. Вони можуть бути у вигляді окремо розташованих літер (символів або цифр), логотипів, знаків або художніх елементів.

Що повинно бути передбачено для встановлення дахових конструкцій?

Видача дозволів на встановлення рекламних конструкцій на дахах здійснюється за наявності:

  • докладного дизайн-проекту - з метою забезпечення повної безпеки встановлення та експлуатації для дахових конструкцій повинна бути розроблена робоча проектна документація. Її повинна готувати профільна проектна організація з ліцензією на право своєї діяльності, її завірені печатка та підпис повинні стояти на проекті. У пакет документів входить конструктивне рішення з докладною інформацією про технічне виконання конструкції і обґрунтованим рішенням щодо пропорційності її розмірів до розмірів даху/будівлі
  • висновок про експертизу локації для монтажу (не кожен дах може витримати габаритну установку)
  • аварійного відключення - дахові установки рекомендують оснащувати системами аварійного відключення від мережі в разі перебоїв її роботи або надзвичайної ситуації
  • системи пожежогасіння як головної вимоги до техніки безпеки
  • офіційної згоди на розміщення від власників будівель або уповноважених ними осіб
  • маркування із зазначенням контактних даних власника.

Які дахові установки НЕ допустимі до реєстрації

Ніякі, бо допустимі абсолютно будь-які конструкції, ЯКЩО вони НЕ встановлені в зонах обмеженого використання вивісок. Таких зон в Києві дві, вони включають в себе старовинні, центральні і прилеглі райони. Подивитися докладні адреси в рамках зон можна в Порядку про розміщення вивісок.

Які конструкції неприпустимі для цих зон:

  • окремі об'ємно-просторові літери на загальній пласкій прозорій цільній основі
  • цілісні стенди
  • лайтбокси

Тобто окремо встановлені об'ємні літери, цифри та образотворчі елементи без цільної основи дозволені до розміщення на дахах без обмежень.

Головне, щоб конструкція не блокувала скульптурний декор карнизу або парапету будинку (цінна пластика, ліпнина, тощо), не закривала балюстради, огорожі балконів і навісів, що підтримують консолі.

Для зон історичного ареалу міста влада більш охоче реєструє конструкції з природних матеріалів з традиційними техніками обробки - лиття, гравірування, кування і т.д.

Оформлення вивісок в стилістиці та архітектурному рішенні, які перегукуються з оформленням будівлі носить рекомендаційний характер.