Виготовлення об'ємних літер

Виготовлення об'ємних літер

У двох з трьох випадків рекламодавець вибирає виготовлення об'ємних літер на замовлення, якщо потрібна вивіска. Причому, не важливо, інтер'єрна або зовнішня - об'ємні літери в Києві формують топ серед рекламних носіїв, тому що в багатьох випадках працюють ефективніше за інші. Вони без зайвих акцентів безпосередньо презентують ім'я, просувають його з великих відстаней і різних кутів огляду, за рахунок масштабу створюють стійку асоціацію з добробутом бренду і самим естетичним чином втілюють імідж. А ще букви зрозумілі, як не крути - бери та читай, без зайвих завитків або бекграундів. Загалом, це максимально робочий носій реклами, тому ми бачимо його буквально на кожному другому ресторані, готелі або магазині. Давайте подивимося, як їх створюють, з чого і як довго.

Виробництво об'ємних літер в Україні аналогічне закордонному - той же арсенал матеріалів і технологій. Хоча технічне оснащення 60% виробничих компаній і не можна назвати суперсучасним, в цілому, нам доступні будь-які методи автоматизації та оптимізації процесу для створення високотехнологічних виробів.

З чого створюють літери

Виготовлення об'ємних 3D літер - це створення кожної букви як окремої самостійної конструкції. По суті кожна буква - це і є цілісний готовий лайтбокс. Складові букви: задня, лицьова панелі і з'єднуючі їх бічні борти. Ці складові елементи виготовляють з різних матеріалів - алюміній, нержавіюча сталь, латунь, але для об'ємних літер використовують найчастіше:

  • пвх - для задньої панелі і/або бортів
  • акрил - для передньої панелі
  • алюміній - для готових профілів під бортові елементи
  • абс-пластик - для готових профілів під бортові елементи

ПВХ - ніщо інше як білий або кольоровий листовий пластик, поверхні якого структурно готують до фарбування/обклеювання/друку.

Як акрил в більшості випадків використовують штучне скло Plexiglas XT з високою світлопропускною здатністю і великим ресурсом, воно буває матовим або прозорим. Матеріал дуже широко використовується, починаючи сувенірними статуетками та дизайнерськими меблями і закінчуючи навісами та вікнами будівельних об'єктів.

Для боків об'ємних літер широко використовують готові гнучкі алюмінієві профілі з монтажними петлями для кріплення до лицьових і задніх панелей літер. По суті, це алюмінієві стрічки, призначені для багаторазового поперечного згину. Одними з таких назвемо профілі ALS - нефарбовані, білі та різнокольорові алюмінієві смуги різної ширини, товщини і довжини.

Разом з алюмінієвими профілями для кріплення бічних частин літер використовують пластикові профілі з системою пазів, армовані металевою фольгою. Вони призначені для фіксації лицьової частини до бічних. Прикладом таких профілів назвемо ELKAMET.

Іноді для виготовлення бортових складових використовують також пвх пластик.

Як створюють об'ємні літери

Розглянемо на прикладі тих матеріалів, які ми описали вище.

Як ви вже зрозуміли, частини літери - лицьову, задню і бокові, - фіксують один з одним. Провідну роль тут відіграє матеріал бічних складових і метод їх складання.

Якщо вирізати бічні частини букви із пластику, потрібно клеїти їх до задньої і передньої частини вручну. Після потрібно шліфувати пластик і, якщо він не кольоровий, наносити кольорову плівку типу oracal для досягнення потрібного колірного рішення.

Якщо використовувати алюмінієвий і пластиковий типовий профіль, потрібно просто зафіксувати їх за допомогою саморізів через петлі, попередньо загнув їх в потрібних місцях за допомогою щипців для згину, якщо вручну, або верстата для гнуття.

В обох варіантах для запобігання попадання вологи, пилу і бруду всередину конструкції біля підніжжя бічних частин проходять полімерним матеріалом з функцією герметика.

Елементи освітлення (світлодіодні кластери/стрічки) монтують на тильну пластикову частину, яку роблять в 2 рази товщою, ніж передню з акрилу.

Робота над однією літерою може тривати до 3 годин, особливо якщо використовувати пластик для створення бічних частин.

Використання алюмінієвих профілів дає можливість скоротити ресурс - час, роботу, подовжити термін експлуатації готової конструкції і в цілому підвищити її технологічність. При цьому поклейку пластику поки не скидають з рахунків, особливо ті, чиї виробничі потужності ще не оптимізовані.