Вивіска для ресторану
Вивіска для ресторану - це стартова точка тонкої комунікації з клієнтом. Вона може говорити "агов, друг, тут романтично і винна карта що треба" або "біжи, їжа тут без смаку, як і ця вивіска". І буде прикро, якщо в другому ресторані крутий шеф і команда, якісний сервіс і ціни ок, а ще місце з гарною прохідністю, за яке так боровся власник, але вивіска не спрацювала, і -1 клієнт. Щоб вивіски для ресторанів подобалися, їх потрібно робити красивими. Як? Спробуємо розібратися.
3 кроки до красивої вивісці
Філософія закладу - філософія вивіски
Виготовлення вивісок для ресторанів повинно починатися з визначення індивідуального фірмового стилю і концепції закладу. Якщо ці речі визначені, вони лягають в основу макета і принципів підбору матеріалів. Не можна замовити вивіску для ресторану з рожевого гнучкого неону, а всередині будуть золоті канделябри, оксамит і кам'яні леви. Не можна і пластиковий лайтбокс для елітного ресторану з обробкою із зебрано і мармуровою стійкою біля бару.
Дизайн інтер'єру та позиціонування закладу - головні орієнтири у виборі вивіски. В Україні з'явилася тенденція включати проект вивіски в проект дизайну екстер'єру закладу, коли розробкою займається одна команда, а не кілька. Саме таким чином вивіска стає продовженням загального стилю і філософії ресторану.
Головне, красиво подати
Ресторанний бізнес розвивається в украй конкурентному середовищі, коли НЕ виділятися означає загинути. Мова не про те, щоб зробити вивіску в формі рожевого коня з крилами, але якось сучасно її подати. Частково функцію цікавої подачі можна покласти на оформлення ганку - чому б не консольний піддашок з прозорого скла на підвісних ланцюгах? Над ним об'ємні літери будуть виглядати досить ефектно. Можна зафіксувати літери на панель з натурального дерева, доповнити аналогічними дерев'яними вставками фасад будівлі. А можна підвісити символи соло, кожен на своїй панелі, і зробити між ними інтервал. Цей варіант особливо підійде для широкої вхідної групи.
Ось вивіски ресторанів в Києві, які можна навести як приклади цікавої подачі
Який шрифт, так і читається
Так, ресторан - це не аптека, можна відійти від шрифтів normal і вдатися до художнього оформлення, тим більше якщо фірмовий стиль закладу сприяє цьому. АЛЕ ми все одно рекомендуємо використовувати прості і легкі для прочитання шрифти. Прямі, чіткі, жирні або напівжирні, придивіться до них перш за все.
Найбільш ходовими шрифтами для ресторанних вивісок встигли стати:
- антіква. Це символи з перпендикулярними штрихами на кінцях, витонченими зарубками. Зарубка починає і закінчує символ. Вважається, що нижні зарубки ставлять символи в єдину лінію, роблячи текст легким для сприйняття. Як по нам, такі елементи додають літерам офіційності, але саме вони найчастіше красуються на вивісках ресторанів, особливо тих, що з заявкою на класику або модерн.
- рубані. Самі топові серед них - Helvetica і Arial. Це символи без зарубок, без нічого зовсім. Лаконічні і прості. Основні і сполучні знаки в них однакової товщини, за рахунок чого написи сприймаються легко. Рубані шрифти найчастіше прикрашають вивіски закладів в сучасному стилі.
- різні варіанти курсиву. Неначе написані від руки символи часто стають в пару до простого шрифту, іноді використовуються для нанесення символів або лого. Вони відносяться до декоративних і читаються насправді не дуже, але це не заважає власникам ресторанів любити їх.