Що таке лайтбокс?

Що таке лайтбокс?

Про лайтбокс начебто всі чули, але не зовсім зрозуміло що це. Давайте розбиратися, що таке лайтбокс і з якого боку він світиться. До речі, саме завдяки тому, що він світиться, його вибирають набагато частіше як варіант вивіски.

Лайтбокс - це герметичний металевий короб із світлопропускною передньою панеллю, яка має джерело підсвічування всередині. Ага, тепер зрозуміло, чому їх називають "світлові короби" - тому що передня панель пропускає світло. Робить вона це тому що виготовляється з матеріалів із світлопропускною здатністю:

  • оргскла - акрилу молочного кольору стандартного розміру 2 x 3 м або 4 x 6 м, товщиною від 1 до 6 мм
  • стільникового полікарбонату - листів стандартного розміру 12х2 м з товщиною від 3 до 32 мм
  • банерній тканині - полотна з поліестерових ниток, покритого з обох сторін акриловим лаком шириною від 1,1 м до 5 м
  • текстилю - спеціального поліестеру для друку шириною від 1,03 до 5,05 м
  • світлорозсіюючого полістиролу - термопластичного полімеру товщиною від 2,3 до 19 мм

А зараз несподівано: НЕпрозорі матеріали теж використовуються для виготовлення передньої панелі.

Це металеві композити товщиною від 3 до 6 мм - дібонд і алюкобонд, які всупереч своїй міцності легко піддаються різанню, фрезеруванню, згинанню та свердлінню.

Питання в тому, як виглядає лайтбокс з глухою передньою панеллю (це точно лайтбокс?) Як вона пропускає світло в конструкції? Ніяк, якщо не зробити отвори в ній, тобто не вирізати зображення або літери. Так, в світловий короб інтегруються літери. Бути адаптивним і комбінуватися з іншими видами вивісок - це якраз одна з топових переваг коробів.

Погратися з буквами на передній панелі з композитних матеріалів можна як мінімум 3ма способами:

  • вирізати отвори в вигляді букв (їх контур) і підкласти під них оргскло (акрил) з внутрішньої сторони цієї панелі. Так будуть світитися тільки вирізані отвори-букви.
  • зробити те ж саме, тільки в отвори у вигляді букв встановити окремо зроблені букви з оргскла. Встановити так, щоб вони виступали з передньої панелі, тобто були об'ємними.
  • закріпити (накласти) на передній панелі окремо зроблені об'ємні букви з власним внутрішнім підсвічуванням.

З передніми панелями розібралися, а як щодо основи коробів? Її роль виконує каркас з:

ПВХ-пластика (найдешевше виконання)

алюмінію (найпоширеніше виконання)

металу (найдорожче і ідеальне для масивних конструкцій виконання)

Бічні частини боксів зазвичай роблять з того ж пластику, алюмінію, композиту, гнутого металевого листа або оцинкованої сталі.

А зараз - про самий яскравий елемент лайтбоксу - світло. Його можуть забезпечувати різні за вартістю і енерговитратами джерела:

люмінесцентні лампи (недорогий варіант, який легко монтується, але енерговитратний і недовговічний. Прослужить максимум рік)

неон (середній по ціні варіант з довгим терміном служби і низьким споживанням. Його перевага в тому, що він рівномірно висвітлює будь-яку за формою конструкцію і може бути різних відтінків)

світлодіоди (найбільш енергоефективний, довгограючий і улюблений серед замовників варіант, хоч і найдорожчий).

Ці джерела підсвічують зазвичай передню і бічні панелі.

Що стосується зображення (найменування, товарний знак, напис, лого) в лайтбоксах, то його основний носій - це самоклеючі плівки (з вінілу або іншого виду пластику). На цифровому принтері на плівці друкують зображення, яке потім обрізається за формою і клеїться на панелі за принципом аплікації.

У випадку з композитними матеріалами, як ви зрозуміли, використовується метод фрезерування.

На банерних і текстильних полотнах зображення друкується УФ або сублімаційним чорнилом.

Ну ось, здається все - розібрали з вами конструкцію лайтбоксу за елементами. Про їх переваги читайте в наших наступних статтях.