Технологія виготовлення вивісок

Технологія виготовлення вивісок

Технологія виготовлення рекламних вивісок не одна, їх кілька, як і самих вивісок. Ну, наприклад, для лайтбоксу потрібен металевий короб і світлодіодний модуль, а для банерної вивіски - ні, а це вже 2 технології, як мінімум. Кожну з них в одній статті ми не опишемо, але загальні положення їх виробництва постараємося.

Будь-яка технологія виготовлення вивісок починається з розробки макету. Його робить замовник або виробник за окрему плату. Послугу сьогодні легко можна замовити і у сторонньої дизайн-студії.

Дизайн на цьому етапі малюють, виходячи з корпоративного стилю бренду - як правило, за основу беруть фірмові шрифти, візуальні образи і кольори логотипу та інших корпоративних знаків.

Формат макету залежить від способу реалізації зображення. Якщо планується друк, то підійде як векторний, так і растровий, якщо потрібна порізка - тільки векторний. Шрифти в будь-якому випадку переводяться в вектор, а прозорості та ефекти растрируються.

Розмір картинки роблять стандартним - 150 dpi. Його можна зменшити тільки, якщо готова вивіска не буде проглядатися з відстані менше 3-х метрів (в такому випадку якість можна знизити до 90-100 dpi).

Кольори краще робити в схемі CMYK, АЛЕ (!), якщо замовник (може, це ви?) - перфекціоніст, і люфт відтінку заведе його в кому, або, наприклад, необхідно зробити якийсь патерн на бекграунд одним і тим же кольором, то проба кольору ОБОВ'ЯЗКОВА до замовлення (+ виїзд на друк).

Ми пройшлися по загальним вимогам до макетів вивісок, тепер пройдемося по матеріалам, з великою кількістю яких ростуть і технології зовнішньої реклами. Раніше вивіску робили в основному з ПВХ, металу і нержавіючої сталі з покриттям, сьогодні - з чого завгодно, і це дуже круто для індустрії, адже можна скільки завгодно змінювати зовнішній вигляд вивіски і її технічні характеристики, поки не вийде той самий варіант.

Отже, після макету йде підбір матеріалів і стартує виробничий процес. Верстати встановлюються на лекала і ріжуть, елементи зварюються, комплектуючі інтегруються в вироби.

Сьогодні основний вибір матеріалів наступний

ПЛАСТИКИ

  • акрил. Його ще називають органічним склом, тому що цей пластик прозорий як звичайне скло. Зараз це топовий варіант для світлових вивісок, хоч і не дуже стійкий до фізичного і хімічного впливу. Його недоліки перекриває доступність і простота в роботі.
  • полікарбонат. Це більш дорогий і стійкий до навантажень аналог акрилу. Він легко піддається формуванню і механічній обробці. Хороший і тим, що стандартний розмір листа набагато ширший, ніж акриловий лист, а це - вивіска більшого розміру.
  • спінений ПВХ. Дешевий, але досить стійкий в умовах постійного УФ-випромінювання та інших несприятливих погодних умовах. Стійкий також до хімії і солей. Легкий, але жорсткий, підходить для друку.
  • поліпропілен. Бульбашковий або стільниковий. Такий же дешевий і стійкий до температури, вологи і сонячних променів матеріал. Відмінно тримає фарбу і плівки без вицвітання. Найбільш доступне рішення для аплікації плівкою або друку (цифрового, планшетного або трафаретного).
  • полістирол. Найчастіше використовується для вивісок всередині приміщень, але при інтеграції спеціальної УФ-захисту (під замовлення) може успішно працювати в зовнішніх конструкціях до ~ 5 років.

КОМПОЗИТИ

  • дібонд. Дорогий, міцний матеріал з пластин алюмінію завтовшки 0,3 мм кожна з прошарком поліестеру. Необробленим схожий на дзеркальну панель і виглядає дуже ефектно. Добре підходить для різання, фрезерування, згинання, свердління, піддається ламінування.
  • алюкобонд. Аналогічний матеріал, але з пластинами завтовшки 0,5 мм.
  • плабонд. Також алюмкомпозит, але з пластинами завтовшки 0,3 мм або 0,21 мм.

Незважаючи на те, що композити не мають світлопропускної здатності, їх активно використовують у виробництві лицьових панелей в світлових вивісках. Для цього в них вирізають букви (або інші фігури) і ставлять акрилову підкладку, проектуючи через них світло з задньої панелі. Детально прочитати про це можна в статті Що таке лайтбокс.

ПЛАСТИКОВІ ТКАНИНИ

  • банерна тканина. Ламіноване або лите ПВХ-полотно, армоване ниткою поліестеру, яке відмінно підходить для широкоформатного друку.
  • текстиль. Поліестерове полотно, яке підходить для друку будь-якими типами чорнил (УФ, латексними, сублімаційними) і максимально просто поводиться в виробничому процесі. Його транспортування і монтаж також набагато простіший, порівняно з іншими друкованими носіями.

Матеріали перерахованих груп використовуються в першу чергу для виготовлення лицьових панелей вивіски. Всі вони, крім композитних, мають високу світлопроникність.

МЕТАЛИ

  • алюміній. Улюбленець виробників - легкий, міцний, невибагливий в обробці нержавіючий матеріал з відносною доступністю.
  • оцинкована сталь. Дешевий аналог алюмінію, але недовговічний, тому що може ржавіти.
  • профільна труба. Найдорожчий металевий варіант, але міцний і ідеальний для масивних конструкцій. Для порятунку від корозії покривається фарбою.

Матеріали цієї групи поряд з твердим ПВХ використовуються на наступному етапі виробництва - виготовлення силового каркаса, профілю конструкції. Перед складанням каркаса його елементи можуть підлягати обклеюванню або фарбуванню, якщо є вимога до їх кольору.

При виготовленні світлових вивісок, всередині каркасу монтують елементи підсвічування (дротові мережі, лампочки, дроселі, пускорегулюючі апарати і т.д.). Як джерело світла застосовують світлодіодний, люмінесцентний або неоновий блок.

Далі - етап нанесення зображення. Тут, як ви вже зрозуміли, два основні варіанти - друк і порізка. Друкують на деяких полімерних і композитних матеріалах, банерній тканині, текстилі або плівці, вирізають з самоклейки, яку прозвали в народі "оракалом" (хоча Оракал - це всього лише виробник).

САМОКЛЕЮЧІ ПЛІВКИ

  • для друку - офсетний або цифровий. Їх немислима безліч - матові, глянцеві, перфоровані, прозорі.
  • для плоттерной порізки - також представлені в достатку кольорів і форматів. Ідеальні для нанесення зображень шляхом аплікації.

Після складання, вивіска підлягає багаторазовому тестування на виробництві та подальшому монтажу.