Принцип роботи тонких світлових панелей

Принцип роботи тонких світлових панелей

Принципи роботи фреймлайтів та інших світлових панелей за своєю суттю зводяться до принципів роботи лайтбоксів (деякі виробники відносять панелі саме до категорії коробів). Вони і є ніщо інше як лайтбокси, тільки ультратонкі, тому і працюють однаково. МАЙЖЕ! Давайте розберемося, як працюють фреймлайти і чому є "майже".

Чому панелі не працюють як лайтбокси?

Глобально від лайтбоксів світлові панелі відрізняє спосіб інтеграції освітлювальних елементів. Якщо в світлових коробах їх можуть монтувати як за переднім екраном, так і в торцях, то у світлових панелях - тільки в торцях (Edge Lit Technology), тому що їх ширина навіть в самому габаритному форматі становить максимум 6 см. Тонкість звужує і коло освітлювачів - в той час як в коробах ще граються люмінесцентними або неоновими лампочками, панелі оснащують тільки світлодіодними лінійками, як самим мініатюрним джерелом світла, яке легко приховати.

Можна сказати, що виробництво панелей пов'язане з ростом останніх світлодіодних технологій. Однак принцип роботи світлових панелей не зводиться тільки до організації яскравого світлового потоку. Є ще LGP-матриця.

Що за матриця?

Light Guide Plate-matrix або світлопровідна матриця по-нашому, і її мета - направити світло від джерела вперед. Нагадаємо, що джерела в панелях - з торців, а передній екран із зображенням світиться весь і рівномірно. Як? Шляхом переломлення світлових потоків.

Матриця - це ніщо інше як точки, рисочки та їх комбінації, які спеціально роблять різних форм, з певним інтервалом і глибиною, щоб вони відображали світло, яке йде від джерел. По суті ці всі ретельно продумані за допомогою комп'ютерних алгоритмів елементи стають мікролінзами і реалізують відповідну функцію - заломлюють і відбивають світло.

Матрицю наносять безпосередньо на основний матеріал панелей - абсолютно прозорий акрил (оргскло).

Для друкованої графіки і в панелях малих розмірів останнім часом стає актуальним використання акрилу, в формулу якого на виробничому рівні додають спеціальні частинки. Найдрібніші тверді дифузійні частки з функцією відбиття світла.

При цьому широко поширеними методами отримання матриці вважають гравіювання, врізання малюнка в матеріал (технологія V-Cut) і шелкографічний друк спеціальними чорнилами, які роз'їдають верхній шар акрилу (Dot-print).

Ще є варіант з клеючою матричною плівкою - плівкою з надрукованими точками. Це швидко і дешево, але не завжди якісно. Надруковані точки менш ефективно відбивають світло (ну, і найменше схожі на мікролінзи).

Світлорозсіювачі зображення

Повноцінна робота матриці залежить не тільки від якості її реалізації і елемента освітлення, але і від розсіювача з відбивачем.

Хоча бажаним відбивачем багато виробничих компаній бачать спеціальний світлотехнічний матеріал, все ж використовують найчастіше звичайний білий пвх.

Функцію розсіювача виконує постер (в конструкціях фреймлайтів і крісталайтів), а точніше матеріал, на якому він друкується. Найвищий коефіцієнт розсіювання світла у поліестерної транслюцентної плівки backlit, яка підходить для сольвентного, латексного та УФ-друку. Це спеціальна плівка для світлової реклами з роботою на просвіт. Іноді її замінює текстиль з подібними технічними властивостями.

Отже, принцип роботи світлової панелі полягає в наступному:

від джерел світло проникає вглиб акрилу з матрицею, отримує унікальну траєкторію заломлення і відображення завдяки малюнку матриці і за рахунок мікролінз виходить за межі площі панелі.

Сподіваємося, нам хоча б трохи вдалося сформувати ваше уявлення про те, як працюють світлові панелі.