Що таке світлові панелі?

Що таке світлові панелі?

Світлова панель - це ще один носій зовнішньої реклами. Хоча з точки зору частоти використання можна сказати,що інтер'єрної - у вітринах та приміщеннях вона прижилася краще.

Сьогодні це дуже ефективний і трендовий інструмент, тому що він виходить за рамки виключно маркетингового, стаючи об'єктом естетики. Як виглядає світлова панель? Стильно, витончено, елегантно - це безперечно чіпляючий візуал, що працює на імідж. Це smart-формат, в якому сьогодні представляються багато сучасних носіїв інформації, від карти пам'яті до лептопа. Прихована місія - не навантажувати глядача великим масивом інформації і конструкції, тому що він і так живе в перевантаженому світі і тяжіє до легкості. Загалом, це носій, який сьогодні відповідає всім правилам хорошого тону в рекламі.

Це, що стосується функції панелей.

Тепер так само коротко про те, що таке світлові панелі з точки зору техніки.

Це надтонкі акрилові панелі, які придумали на зміну громіздким лайтбоксам. На відміну від останніх, підсвічування в них розміщується тільки в торцях і являє собою вузьку світлодіодну стрічку. У самому габаритному розмірі максимальна ширина - не більше 5 см, мінімальна - 1 см. Вони можуть світитися і транслювати інфо як з одного боку, так і з двох, що більш ефективно в разі їх підвісного монтажу.

Залежно від конструкції і способу реалізації зображення панелі ділять на:

  • фреймлайти - це панелі з постером, які обрамляють рамки з клік-профілів
  • крісталайти - це безрамкові панелі, оснащены контражурним підсвічуванням, з постером, в яких захисне скло фіксується притискними ковпаками або магнітами
  • акрілайти - це також безрамкові панелі, але не з постером, а вигравіруваним зображенням.

Всі ці панелі об'єднує наявність акрилового листа. Це основний елемент конструкції і головний принцип роботи світлових панелей. Акриловий лист забезпечує рівномірне підсвічування зображення по всій площі завдяки нанесеній на нього матриці. Що це таке? Це спеціально нанесений малюнок з точок для розсіювання світла в товщі акрилового листа. Його можна нанести шляхом гравіювання, шовкотрафаретного друку або наклеюванням поліпропіленової плівки з готовим матричних малюнком. Останній варіант найбільш дешевий і має недоліки (в місця поганого прилягання плівки або утворення міхурів світло буде проникати погано, ці місця можуть залишатися темними).

Важливо відзначити, що якість підсвічування світлової панелі залежить від якості акрилу (а у випадку з матричною плівкою ще й від якості її наклеювання). Дешевий акрил може не містити певних домішок і його коефіцієнт світлорозсіювання буде низький.

Зображення для фреймлайтів і крісталайтів найчастіше друкують (латексний або УФ-друк) на ПЕТ-плівці backlit з принципом роботи на просвіт.

Зображення для акрилайту гравірується на акрилі.

В контексті зміни контенту акрилайт програє - в ньому не можна просто замінити постер. Але і ціль його використання інша, орієнтована на брендинг і підвищення іміджу / впізнаваності.

Всі зазначені різновиди тонких світлових панелей виготовляють як в класичних форматах типу А3 / А4, так і довільних (до речі найпоширенішими вважають А0 і А1). Вони можуть мати настінне або підвісне кріплення при використанні ультратонких струмопровідних тросів. Завдяки широкому вибору мініатюрних кріплень ніяких провисаючих проводів не буде - можна навіть створювати композицію з панелей в рамках однієї тросової системи.

Розміщення буває горизонтальним і вертикальним.

Здається, по верхівках ми з вами добре пробіглися. Більш детально про конкретні формати панелей читайте в наших наступних статтях.